AMSTERDAM - De Libische luchtmacht is niet ingezet om burgers aan te vallen die demonstreren tegen het regime van Muammar Kaddafi. Dat heeft de zoon van Kaddafi, Saif al-Islam Kaddafi, gezegd in een interview met het Britse Sky News.

Saif al-Islam zei een onderzoek naar de recente gebeurtenissen, uitgevoerd door welk land dan ook, toe te juichen.

"Geef me één bewijsstuk, één getuige. Geef mij één voorbeeld van een aanval tegen burgers", zei hij. De Britse minister van buitenlandse zaken William Hague zei later tegen Sky News dat de Kaddafi's 'de greep op de werkelijkheid hebben verloren'.

Eén volk

In het interview zei Saif Al-Islam dat het Libische volk één is. Hij hekelde de Verenigde Naties en Groot-Brittannië, omdat die zich zouden bemoeien met de binnenlandse aangelegenheden van Libië. Hij waarschuwde het Westen niet militair in te grijpen.

"Het gebruik van geweld tegen Libië is niet acceptabel", aldus Saif Al-Islam. "Er is absoluut geen reden voor." Libië is volgens hem voorbereid om een interventie te pareren als dat nodig mocht blijken. "Als ze ons aanvallen, zijn we er klaar voor."

Dynastie

"We hebben niet de intentie om een dynastie te zijn. Ik heb dit al vaker, veel vaker gezegd, de afgelopen tien jaar", aldus Saif Al-Islam.

"We hebben een democratie nodig in Libië, maar we moeten eerst beginnen met wetten, een lokaal bestuur, een grondwet, verkiezingen. Alles moet worden georganiseerd en dat moet op de juiste manier gebeuren. We moeten efficiënt zijn, ook al is dat erg lastig en erg riskant."