WASHINGTON - Het hele Libische volk houdt van Muammar Kaddafi. Dit denkt de Libische leider althans zelf: hij stelde dit in een interview met de Amerikaanse zender ABC.

''Zij zouden sterven om mij te beschermen'', aldus Kaddafi volgens sterverslaggeefster Christiane Amanpour, die het interview maandag heeft afgenomen. Kaddafi ontkende dat er in Tripoli tegen zijn leiderschap wordt betoogd.

De 68-jarige leider ontkende verder dat hij de luchtmacht had ingezet tegen betogers. Wel zouden luchtaanvallen uitgevoerd zijn op munitiedepots en andere militaire objecten.

Kaddafi nodigde de Verenigde Naties uit een team te sturen om de gebeurtenissen in het land te controleren. Om de vraag of hij af zou treden, moest Kaddafi lachen.

Verraden

Kaddafi zei zich door het Westen verraden te voelen: ''Wij hebben een bondgenootschap met het Westen om tegen al-Qaeda te vechten en nu wij tegen terroristen vechten, hebben zij ons in de steek gelaten.'' Hij voegde er een verdenking aan toe: ''Misschien willen zij Libië bezetten.''

Kaddafi noemde de Amerikaanse president Barack Obama een ''goede man'' die kennelijk niet goed geïnformeerd is over de situatie in Libië.

Profiel Libië