Na achttien dagen van protest stapt Hosni Mubarak op 11 februari op als president van Egypte. Er komt een einde aan dertig jaar autoritair bewind. Egypte is, na Tunesië, het tweede land in de Arabische wereld dat in opstand komt tegen zijn regering. Een korte schets.

Staatsvorm: Militaire junta.

Regering: Strijdkrachten onder leiding van minister van Defensie Mohammed Hoessein Tantawi

Bewind: Revolutie gaande (was een autoritair regime)
Plaats op Democratie Index van The Economist: 138

Hoofdstad: Caïro

Inwoners: 83 miljoen

Religieuze stromingen: 90 procent is moslim, waarvan het overgrote deel soennitisch. Ongeveer 10 procent is christen, het grootste deel daarvan Koptisch.

Geïnspireerd door de anti-regeringsbetogingen in Tunesië gingen op 25 januari 2011 duizenden Egyptenaren de straat op om te demonstreren tegen het regime van president Mohammed Hosni Mubarak.

egypte

Egypte

In het land heerst grote ontevredenheid over het hoge werkloosheidscijfer en corruptie. Sinds Mubaraks aantreden in 1981 geldt in Egypte de noodtoestand. Door dit permanente buitenspel van de gangbare wetten en regels, heeft de president jarenlang op eigen initiatief allerlei verordeningen kunnen doorvoeren.

Achttien dagen van protest later meldde vice-president Omar Suleiman op vrijdag 11 februari dat Mubarak zijn functie heeft neergelegd. Daarmee kwam een einde aan het autoritaire bewind dat dertig jaar heeft geduurd.

Amr Moussa, de Egyptische secretaris-generaal van de Arabische Liga, zei een dag na het vertrek van Mubarak dat hijwil dat de noodtoestand zo snel mogelijk wordt opgeheven. ''Binnen zes of zeven maanden'', zei Moussa tegen de Amerikaanse nieuwszender CNN.

De protesten in Egypte hebben meer dan 350 levens gekost, duizenden mensen raakten gewond. De meeste slachtoffers vielen toen voorstanders van Mubarak zich op het Tahrirplein in Caïro, wekenlang het epicentrum van de protesten, zich tegen de betogers keerden.

Bronnen:
CIA – The World Factbook
Amnesty International Report 2010
Economist Democracy Index, December 2010

Alle berichten over Egypte

Chronologisch overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen.