Polen had journalisten en hulpverleners niet uit het grensgebied met Belarus mogen weren, heeft het hooggerechtshof in Warschau geoordeeld. Media mochten daar de afgelopen zes maanden niet heen om verslag te doen van de migratiecrisis, die werd veroorzaakt doordat het Belarussische regime duizenden migranten uit het Midden-Oosten de vrije doorgang verleende.

Enkele journalisten van Franse media die in september per ongeluk in de verboden zone waren, hebben een dag vastgezeten en zijn veroordeeld tot een dwangsom. Het is volgens het hof niet te rechtvaardigen dat deze beroepsgroep een bedreiging zou vormen voor de veiligheid. Zij zouden op basis van de uitspraak een zaak kunnen aanspannen.

Het hof ziet het toegangsverbod als onrechtmatig. De grondwet garandeert "de vrijheid om zich op het grondgebied van Polen te verplaatsen" en "informatie te verzamelen en verspreiden", onderstrepen de rechters.

In reactie op de gespannen situatie langs de grens met Belarus riep Polen de noodtoestand uit en bouwde het land een prikkeldraadhek. Duizenden militairen werden langs de 400 kilometer lange grens gestationeerd. Pottenkijkers en organisaties die de migranten en asielzoekers in het barre winterweer wilden helpen, werden geweerd. Het hof vindt de beperkingen op het redden van mensenlevens niet rechtmatig.

Ook Letland en Litouwen probeerden migranten tegen te houden. De situatie langs de grenzen is sinds eind vorig jaar genormaliseerd.

Het Poolse parlement nam in december met ruime meerderheid een wet aan die toestaat dat de toegang tot de buitengrenzen van het EU-land met Belarus, Rusland en Oekraïne tijdelijk beperkt wordt. Critici stelden dat de wet mede bedoeld was om journalisten de toegang tot het grensgebied te ontzeggen.

Waarom gebruiken migranten de route via Belarus naar Europa?
110
Waarom gebruiken migranten de route via Belarus naar Europa?