De lidstaten van de Europese Unie (EU) eisen gezamenlijk dat Belarus de gearresteerde journalist en activist Roman Protasevich vrijlaat. Tot die tijd zal Belarus flinke sancties opgelegd krijgen, zo besloten de EU-leiders maandagavond.

Ook de partner van Protasevich, die tegelijkertijd werd aangehouden, moet onmiddellijk worden vrijgelaten. Hun bewegingsvrijheid moet "gegarandeerd worden" door Belarus, aldus de EU.

De 27 Europese regeringsleiders en staatshoofden veroordelen in een gezamenlijke verklaring "met klem" de gedwongen landing van het toestel met het tweetal aan boord in Minsk.

De EU vraagt Europese vliegmaatschappijen tevens Belarus te mijden en komt met een vliegverbod voor het land. Het Europese luchtruim wordt gesloten voor toestellen van Belarussische vliegmaatschappijen.

Het reeds bestaande sanctiepakket tegen 88 personen, onder wie de Belarussische president Alexander Lukashenko, zal worden uitgebreid. De regeringsleiders hebben de Europese Commissie (EC) gevraagd zo snel mogelijk met voorstellen te komen voor nieuwe, economische strafmaatregelen.

EC-voorzitter Ursula von der Leyen zei voor de top in Brussel al dat een economisch investeringsproject van 3 miljard euro voor Belarus voorlopig bevroren wordt. Dat pakket gaat pas verder als Belarus democratisch wordt, aldus Von der Leyen.

Dit speelt er rond Belarus, de 'vliegtuigkaping' en Protasevich
178
Dit speelt er rond Belarus, de 'vliegtuigkaping' en Protasevich

Waarom noemen we Wit-Rusland voortaan Belarus?

  • Sinds de onafhankelijkheid in 1991, na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie, heet het land officieel de Republiek Belarus. In officiële teksten wordt dan ook die benaming gebruikt. Belarus doet meer recht aan hoe de bevolking het land zelf noemt. Sommige Belarussen nemen vanwege de associatie met Rusland aanstoot aan de benaming Wit-Rusland. Voorheen gebruikten we de ingeburgerde naam Wit-Rusland, omdat die voor veel lezers herkenbaarder is.