LONDEN - De Britse regering overweegt de politie nieuwe volmachten te geven in de nasleep van de recente rellen. 

Dat zei minister Theresa May van Binnenlandse Zaken dinsdag tijdens een toespraak tot politiechefs in Londen.

Volgens May wordt bestudeerd of de politie het recht moet krijgen om in de toekomst een avondklok in te stellen in een bepaald gebied. Ook zal onderzocht worden of de politie gebieden voor het publiek kan afsluiten en hele straten mag ontruimen.

De bewindsvrouw liet echter ook weten dat de bezuinigingen op het politieapparaat gewoon doorgaan. De uitgaven voor de politie moeten de komende vier jaar met 20 procent worden teruggebracht.

Roep

De roep om minder hevig te snijden in het politiekorps groeide na de vier nachten durende rellen van vorige week, de ergste ongeregeldheden in decennia in Groot-Brittannië. De rellen begonnen in de Londense wijk Tottenham, maar verspreidden zich snel naar andere steden, zoals Liverpool, Manchester, Birmingham en Bristol.

De Vereniging van Britse Verzekeraars schat dat de onlusten de verzekeraars meer dan 200 miljoen pond (227 miljoen euro) gaan kosten.

Volgens het Centrum voor Detailhandelonderzoek (CRR) werden de winkels van 400 kleine zelfstandigen verwoest of geplunderd. Dertig zaken brandden tot de grond toe af. Daarnaast werd nog een groot aantal filialen van vooral elektronica- en sportketens leeggeroofd.

Oranje kleding

Veroordeelde relschoppers zullen te werk worden gesteld in buurten die zijn getroffen tijdens de recente rellen, aldus de liberaaldemocratische vicepremier Nick Clegg dinsdag.

Relschoppers zullen tijdens uitvoering van hun straffen gedwongen worden om oranje kleding te dragen, zodat voor iedereen zichtbaar is dat de schade wordt hersteld en de getroffen buurten worden aangepakt.