LONDEN - Een crimineel die deze week wereldnieuws werd door een gewonde Maleisische student te beroven tijdens de rellen in Londen, is zaterdag voor de rechter verschenen.

Dat meldden Britse media. De verdachte is de 21-jarige Reece Donovan uit Romford, een oostelijke buitenwijk van Londen.

Hij werd donderdag opgepakt. Tijdens de zitting van zaterdag hoefde de verdachte alleen zijn naam, geboortedatum en woonplaats te bevestigen. Hij zal later worden berecht voor het stelen van een draagbare spelcomputer en een mobiele telefoon.

Miljoenen mensen over de hele wereld zagen in de afgelopen dagen het schokkende filmpje, waarin de bloedende student Asyraf Haziq Rosli (20) eerst geholpen lijkt te worden, waarna de 'helpers' zijn rugzak plunderen.

Interviews

Rosli brak zijn kaak en verloor enkele tanden. Hij moest worden opgenomen in een ziekenhuis. Vrijdag mocht hij weer naar huis en gaf hij in interviews aan dat hij medelijden heeft met zijn belagers.

''Het was erg triest, omdat er kinderen tussen waren, basisscholieren. Het was behoorlijk schokkend'', zei Rosli. Hij voegde eraan toe dat hij niet van plan is terug te keren naar Maleisië, ondanks een klemmend beroep van zijn moeder.

YouTube

Het incident had maandag plaats in Barking, een andere wijk in het oosten van Londen. De video, die onder meer is te zien op YouTube, toont hoe de Maleisische man op de grond ligt.

Een man lijkt hem op de been te helpen, maar even later doet hij mee als een andere persoon de rugzak opent en er spullen uit steelt.