Er komt altijd een moment dat je bepaalde zaken uit handen moet geven en dat je je eigen bedrijf niet meer helemaal zelf kunt runnen. Mijn moment was afgelopen week en ik kon heel erg makkelijk afstand nemen.

Afgelopen week hadden we namelijk weer een reis naar Griekenland. Als ik het echt gewild had, dan had ik er vanaf de eerste dag bij kunnen zijn geweest. Maar dan was ik nu wel helemaal stuk en dat was mijzelf en mijn gasten niet ten goede gekomen.

Daarom nam een oud-deelneemster van de vorige Griekenlandreis samen met haar vriend de eerste dagen van me over en waren zij degene die de gasten opvingen. Bovendien hadden zij ook de voorbereidende werkzaamheden op zich genomen, dus alles was in kannen en kruiken toen ik aankwam.

Control freak

Ik ben nogal een control freak, maar ik heb er heel bewust voor gekozen om niet eens te bellen om te vragen hoe het ging. We hadden wel wat contact via de sms en ik kon alles volgen via de enthousiaste tweets die verstuurd werden. Om dan nog mijn vervangster in haar nek te gaan hijgen leek mij erg vervelend voor haar en was ook nergens voor nodig.

Een goede voorbereiding is uiteraard wel het halve “uit handen geef”-werk. Ik had een draaiboek van dag tot dag opgesteld en aangegeven wat er precies nog op locatie geregeld moest worden. Uiteindelijk was ik toch nog een paar dingen vergeten, maar mijn vervangster gelukkig niet.

Vertrouwen

Als je er zelf extreem bovenop gaat zitten en dus in feite geen vertrouwen hebt in de ander, dan geef je de ander ook niet de mogelijkheid en ruimte om zelf na te denken. Hierdoor laat je juist steken vallen. Het allerbelangrijkste is dan ook dat je de boel uit handen geeft aan iemand die je echt vertrouwt en van wie je op aankunt dat zij de zaak precies zoals jijzelf, of nog beter, zou regelen.

Emma Blanchard is oprichter en mede aandeelhouder van Crusj, een bedrijf dat reizen voor singles organiseert, en Happzy, de zoekmachine voor restaurants in 165 Europese steden.