Afgelopen weken heb ik in Griekenland gewerkt en gewoond. Gedurende die weken heb ik kunnen zien wat het effect is van de door de Trojka opgelegde maatregelen. Dat dit niet de oplossing is voor het Griekse probleem is mij nu wel duidelijk.

Begrijp me niet verkeerd, de Grieken hebben hun crisis (voor een groot deel) aan zichzelf te wijten en belastingontduiking is nog altijd volksport nummer 1, maar door de opgelegde maatregelen (en de enorme terugloop van het toerisme) vervalt men steeds verder in armoe en wordt het steeds moeilijker om de touwtjes aan elkaar te knopen.

De verhalen over de armoede zijn schrijnend. Kinderen wordt op school bijvoorbeeld verzocht om hun lunch met elkaar te delen omdat sommige kinderen thuis niet voldoende te eten krijgen.

Een ander verhaal wat ik hoorde ging over de bezuinigingen op de gezondheidszorg. Elementaire zaken worden niet meer vergoed, waardoor er op ons eiland twee mensen zijn overleden en twee mensen verlamd zijn geraakt.

Zelfvoorzienend

De maatregelen van de Trojka zijn eerder een uitstel van executie, totdat het land geheel naar de klote is, dan een daadwerkelijke oplossing. Wat dan wel de oplossing is?

We hebben met onze Griekse vrienden hier uiteraard over gefilosofeerd en we kwamen tot de conclusie dat het het beste zou zijn als elk eiland weer zelfvoorzienend zou worden. Ik schrijf weer omdat dit tot zo’n 20 jaar geleden nog het geval was.

Iedereen verbouwde zijn eigen groente, iemand uit je familie had wel schapen, een ander had een eigen olijfboomgaard, etc. Wat je niet zelf verbouwde, kocht je bij de supermarkt en alle producten die je kon kopen kwamen van jouw eiland af.

Sinaasappels

Dat is in de afgelopen jaren extreem veranderd. Als voorbeeld neem ik de sinaasappels. Tot voor kort kon je geen sinaasappels van ons eiland kopen. Ze waren er wel, maar de sinaasappels uit land X waren goedkoper.

Door de vrije marktwerking werden 'onze' sinaasappels niet geplukt. De lonen liggen nu echter zo laag (lees: iedereen werkt graag voor het minimumloon wat overigens 800 euro minder is dan in Nederland), waardoor 'onze' sinaasappels weer goedkoper zijn geworden.

Milieu

Voor de mensen van het eiland is dit natuurlijk goed nieuws, maar voor het milieu is dit ook een goed bericht. In de prijsberekening van geïmporteerde producten wordt nooit berekend welke prijs het milieu betaalt en die is hoog.

Er is genoeg ruimte voor wind- en zonne-energie en als alles weer van eigen bodem zou komen, dan zou je CO2-neutrale eilanden kunnen creëren. Als er bovendien groene stroom geleverd zou worden aan het buitenland, dan houd je ook nog eens geld over voor de aanschaf van elektrische auto’s en andere zaken die niet in eigen land worden geproduceerd.

Misschien klinkt het bovenstaande als utopie, maar het is wel een visie en dat heeft Griekenland op dit moment harder nodig dan alleen het ondergaan van maatregelen.

Emma Blanchard is oprichter en mede aandeelhouder van Crusj, een bedrijf dat reizen voor singles organiseert, en Happzy, de zoekmachine voor restaurants in 165 Europese steden.