Veel Nederlandse ondernemers hebben de overheid hulpmiddelen zoals mondkapjes aangeboden. Dat gebeurt echter vaak tegen woekerprijzen, zo laat minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid weten in een brief aan de Tweede Kamer.

Veel Nederlandse ondernemers hebben de afgelopen dagen hun goede wil getoond door voorraden met hulpmiddelen aan te bieden aan Nederlandse ziekenhuizen. Dit zijn veelal mondkapjes en middelen om oppervlakten steriel te maken.

Door de woekerprijzen gaat de koop vaak alsnog niet door. Dagelijks gebruiken de Nederlandse ziekenhuizen zo'n 100.000 mondkapjes. Het tekort loopt daardoor snel op tijdens de coronacrisis.

De minister wil de woekerprijzen omzeilen en grote voorraden hulpmiddelen uit China inkopen. Het schort echter nog aan de logistieke en financiële afspraken, zo schrijft De Jonge. Daarnaast moeten er nog extra veiligheidsafspraken worden gemaakt, zodat het virus zich niet verder kan verspreiden.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes. Het virus kan direct van mens op mens worden overgedragen of (voor beperkte tijd) via oppervlakken zoals deurklinken.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbaren, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.