Supermarktketen Albert Heijn gaat de komende periode experimenteren met een winkel zonder kassa en zonder personeel. Bij het verlaten van de winkel worden de boodschappen automatisch afgerekend. De proef zal in Zaandam vlak bij het Albert Heijn-hoofdkantoor plaatsvinden.

"Het is net of je thuis iets uit de koelkast pakt", schrijft Albert Heijn donderdag op de website. In de winkel is geen kassa en producten hoeven niet meer te worden gescand. Mensen openen de poortjes van de winkel door hun betaalpas te scannen. Bij de uitgang komt het totaalbedrag op een scherm te staan.

Het is niet de eerste kassaloze winkel van Albert Heijn. Vorig jaar had de supermarktketen al een paar proefwinkels in Amsterdam kassaloos gemaakt, daar moest met een speciaal pasje betaald worden. Dat hoeft in de nieuwe proefwinkel niet.

Als de test in Zaandam is afgerond en de winkel zonder kassa goed bevalt, dan wordt dit waarschijnlijk op een andere plek toegepast. De keten wil nog niet zeggen waar.

Volgens Albert Heijn kan zo'n winkel op den duur op elke plek worden geplaatst waar tijdelijk een minisupermarkt nodig is, zoals in kantoren en nieuwbouwwijken.

"Klanten willen op elke plek aan hun producten kunnen komen. Deze winkel is zo klein dat hij op een vrachtwagen kan worden geplaatst en zo kan worden verplaatst. We zien dat daar een kans ligt", zegt projectleider Jasper Hoogers van Albert Heijn.