Vliegtuigbouwer Boeing is aangeklaagd door een klant die een bestelling voor 35 737 MAX-modellen, die al sinds maart niet mogen vliegen, open heeft staan. Het Russische vliegtuigleasebedrijf Avia is hiermee de eerste klant van Boeing die het bedrijf aanklaagt, schrijft de Financial Times.

Avia klaagt de Amerikaanse vliegtuigbouwer aan vanwege contractbreuk en wil op deze manier onder de bestelling van de vliegtuigen uit komen.

De toestellen van het type staan namelijk al sinds half maart wereldwijd aan de grond. Er werd een vliegverbod voor de 737 MAX ingesteld na twee vliegtuigongelukken in korte tijd, waarbij 346 personen om het leven kwamen. De bestelling van Avia stamt van daarvoor.

Boeing probeert het softwareprobleem dat de ongelukken veroorzaakte sindsdien op te lossen. Die oplossing moet vervolgens nog worden goedgekeurd, en het lijkt erop dat dit mogelijk pas volgend jaar zal gebeuren.

'Boeing hield kritieke informatie achter'

Volgens het Russische bedrijf waren de ongelukken het gevolg van "nalatige handelingen en beslissingen van Boeing". De vliegtuigbouwer zou niet alleen "defecte" vliegtuigen hebben ontworpen, maar ook "kritieke informatie" achtergehouden hebben tijdens de certificering van de 737 MAX door de Amerikaanse veiligheidsregelgever.

Vervolgens zou Boeing volgens Avia ook moedwillig informatie hebben achtergehouden voor klanten, aldus de aanklacht die maandag werd ingediend in Chicago.

Het bedrijf stelt dat het 35 miljoen dollar (ruim 31 miljoen euro) aanbetaalde voor de bestelling. Avia wil dat bedrag nu terug, met rente, en eist daarbij een bedrag van 75 miljoen dollar voor misgelopen winst. Daarbij wil het dat Boeing een boetebedrag betaalt.

Boeing heeft nog geen officiële reactie gegeven.

Hierdoor konden de Boeing 737 MAX-vliegtuigen neerstorten
70
Hierdoor konden de Boeing 737 MAX-vliegtuigen neerstorten