Bezorgplatform Deliveroo moet voor medewerkers met een arbeidsovereenkomst pensioenpremie gaan betalen. Dat heeft de kantonrechter dinsdag bepaald in een procedure die was aangespannen door het Bedrijfstakpensioenfonds voor het Beroepsvervoer over de weg. Ook moet de maaltijdbezorger 640.000 euro aan achterstallige pensioenpremies betalen.

De kantonrechter heeft bepaald dat Deliveroo een bezorgdienst is, waardoor het bedrijf zich moet aansluiten bij het Pensioenfonds Vervoer. De maaltijdbezorger is het hier niet mee eens. Volgens het bedrijf zou niet het bezorgen van maaltijden, maar het bieden van een online platform voor restaurants de kernactiviteit zijn. Bezorging zou hier slechts een klein deel van uitmaken.

De kantonrechter gaat hier niet in mee en stelt dat alle activiteiten van Deliveroo, van het bestelproces tot de reclames van het bedrijf, gericht zijn op één doel: het bezorgen van maaltijden. Maaltijdbezorging is volgens de kantonrechter dus de kernactiviteit van Deliveroo.

Het bezorgbedrijf hoort daarom thuis in het Pensioenfonds Vervoer, waardoor Deliveroo premies moet gaan betalen voor medewerkers met een contract. Ook moet de maaltijdbezorger achterstallige pensioenpremies gaan betalen, omdat het bedrijf al meerdere jaren geen pensioenpremie betaalde voor Deliveroo-werknemers met een contract. Volgens de kantonrechter loopt dat bedrag op tot zo'n 640.000 euro.

Bepaling geldt niet voor zzp'ers

In de bepaling van de kantonrechter zijn de mogelijke gevolgen voor de zelfstandigen van Deliveroo nog niet meegenomen. Sinds november 2017 werkt Deliveroo juist alleen nog maar met zzp'ers. De rechter oordeelde begin dit jaar echter dat dat niet kon en bestempelde de samenwerkingen met die freelancers ook als arbeidsovereenkomst.

De door het pensioenfonds aangespannen zaak gaat niet over die zzp'ers, omdat het hoger beroep over die eerdere uitspraak nog loopt.

Deliveroo laat weten dat het in hoger beroep gaat. Het bedrijf de achterstallige pensioenpremies pas te betalen wanneer de rechter in hoger beroep hetzelfde oordeelt.