Amerikaanse president Donald Trump is door Apple-CEO Tim Cook aan het denken gezet over de effecten van de aankomende handelstarieven op de concurrentiepositie van het techbedrijf. Trump noemde het zondag tijdens een persmoment een "zeer overtuigend betoog" en zei dat hij "erover nadenkt".

Apple zou door voorgenomen nieuwe handelstarieven moeite krijgen met het concurreren met bedrijven zoals Samsung. Dat bedrijf zit namelijk in Zuid-Korea en zou daardoor geen last hebben van de nieuwe tarieven die de VS China oplegt. Doordat Apple in China produceert, zou het concern wel door de maatregelen geraakt worden.

De nieuwe handelstarieven waar Cook aan refereerde, gaan voor zo'n 300 miljard dollar (270 miljard euro) aan producten gelden. De nieuwe tarieven zouden aanvankelijk op 1 september ingaan, maar een deel werd uitgesteld tot 15 december.

Onder meer telefoons en ledlampen staan op de lijst. Aangezien dergelijke producten die in de VS worden verkocht veelal uit China komen, zal de Amerikaanse consument de aanpassingen ook merken aan hogere prijzen.

Voor Apple geldt dat de tarieven op zijn AirPods, Apple Watch en HomePod al in september ingaan. Voor laptops en smartphones gelden de tarieven vanaf de laatste maand van het jaar.

Het is onduidelijk of Trump de lijst met producten waarvoor de tarieven gaan gelden daadwerkelijk korter maakt.