Het Amerikaanse taxiplatform Uber heeft via het Nederlandse belastingstelsel een aftrekpost van 6,1 miljard dollar (5,45 miljard euro) gecreëerd, meldt persbureau Bloomberg donderdag.

Uber creëerde de aftrekpost door intellectueel eigendom bij een brievenbusfirma in Bermuda vandaan te halen en te verplaatsen naar een dochteronderneming in Nederland. Hier gelden gunstige belastingregels voor inkomsten uit immateriële bezittingen, zoals merkrechten.

"Het is veilig om te stellen dat Uber in de nabije toekomst geen belasting zal betalen", zegt belastingexpert Robert Willens tegen Bloomberg over de stap van het taxiplatform.

Uber past zich met het verschuiven van het intellectueel eigendom naar eigen zeggen aan "aan het nieuwe internationale belastingklimaat". Hierbij verwijst het bedrijf naar OESO-regelgeving die in het leven is geroepen om belastingontwijking tegen te gaan.

Op de nieuwe manier sluist Uber niet langer winsten via Nederlandse brievenbusfirma's door naar belastingparadijzen. De kritiek op deze praktijken zwelt steeds verder aan.

Uber zal alleen profiteren van het gecreëerde belastingvoordeel als het bedrijf winst gaat maken, wat momenteel nog niet het geval is. Het taxiplatform presenteert donderdagavond rond 22.00 uur kwartaalcijfers. Diverse analisten verwachten dat Uber een verlies van ruim 5 miljard dollar zal bekendmaken.