Het Chinese techbedrijf Huawei heeft de omzet in het eerste halfjaar van 2019 flink zien stijgen, maakt het concern dinsdag bekend. Op jaarbasis stegen de inkomsten met 23,2 procent naar 401,3 miljard Chinese yuan (52,3 miljard euro).

Toegenomen telefoonverkopen lagen ten grondslag aan de hogere omzet. In de eerste helft van 2019 wist Huawei wereldwijd 118 miljoen smartphones te verkopen. Dat komt neer op een stijging van 24 procent.

Daardoor is het marktaandeel van de techgigant op de Chinese smartphonemarkt met 10 procentpunten gegroeid naar 38 procent in het tweede kwartaal, blijkt uit gegevens van onderzoeksbureau Canalys.

Ook in de markt voor telecommasten gaat het volgens Huawei goed, ondanks waarschuwingen vanuit de Amerikaanse politiek om deze zendmasten niet te gebruiken. In totaal bedroeg de omzet van de zendmastentak 19,1 miljard euro. Het bedrijf maakt tevens bekend tot dusver vijftig contracten voor 5G-netwerken te hebben afgesloten en wereldwijd meer dan 150.000 zendmasten te hebben verhandeld.

Huawei waarschuwt voor 'moeilijke tijden'

Wel waarschuwt de techgigant in de persverklaring voor "moeilijke tijden". Huawei werd in mei door de Verenigde Staten op een zwarte lijst geplaatst. Hierdoor is het voor het Chinese bedrijf moeilijker om met Amerikaanse bedrijven te handelen.

Huawei werd op de lijst gezet vanwege verdenkingen van spionage. De Chinese overheid zou mensen via Huawei-apparatuur mogelijk kunnen afluisteren.

Vorige maand schreef persbureau Bloomberg dat Huawei vanwege de plaatsing op de zwarte lijst buiten China minder telefoons verwacht te verkopen. Er zouden dit jaar in totaal 40 miljoen tot 60 miljoen minder telefoons worden verscheept dan vooraf door Huawei werd ingeschat.