Boeing gaat de productie van de 737 MAX mogelijk verder omlaag brengen of zelfs tijdelijk stopzetten. Dat zei CEO Dennis Muilenburg donderdag, als waarschuwing voor investeerders.

Het bestverkopende vliegtuig van Boeing staat al sinds midden maart aan de grond omdat er kort na elkaar twee dodelijke vluchten met het type plaatsvonden. Tot nu toe verlaagde het bedrijf daarom de productie, maar nu lijkt een verdere verlaging of zelfs een stop een optie.

Het is nog steeds niet duidelijk wanneer het vliegtuigtype de lucht weer in mag, en door die onzekerheid zou een productiestop een van de mogelijkheden zijn. "Het is een alternatief waarop we ons moeten voorbereiden", aldus Muilenburg.

Boeing hoopt aan het begin van het vierde kwartaal weer 737 MAX-vliegtuigen te mogen laten vliegen. Het bedrijf werkt aan verbeterde software, omdat het originele systeem de crashes zou hebben veroorzaakt. Deze zou op zijn vroegst in september klaar zijn, Boeing hoopt het vliegcertificaat vervolgens in oktober terug te krijgen.

Woensdag werden de kwartaalcijfers van Boeing bekend, waaruit bleek dat het aan de grond houden van de 737 MAX flinke gevolgen heeft. Het bedrijf leed in het tweede kwartaal 2,94 miljard dollar (ruim 2,6 miljard euro) verlies.