Vliegtuigbouwer Boeing heeft in het tweede kwartaal 2,94 miljard dollar (ruim 2,6 miljard euro) verlies geleden doordat de 737 MAX-modellen nog altijd aan de grond worden gehouden, blijkt woensdag uit de nieuwe kwartaalcijfers van het bedrijf.

Vorig jaar boekte het bedrijf in dezelfde periode nog 2,2 miljard dollar winst.

De rode cijfers hangen onder meer samen met een last van 5 miljard dollar, waaronder een compensatie die Boeing moet betalen aan vliegmaatschappijen die lange tijd wachten op nieuwe vliegtuigen. Het bedrijf heeft de productie van de 737 MAX flink ingeperkt. De verkopen van het bedrijf daalden met 35 procent tot 15,75 miljard dollar.

De levering van het nieuwe model 777X is ook vertraagd door problemen met de General Electric Co-motor. Het vliegtuig moet volgens de nieuwe schatting begin 2020 klaar zijn.

Het type vliegtuig dat aan de grond wordt gehouden, is het populairste type van de bouwer. Twee 737 MAX-modellen waren betrokken bij fatale vliegtuigcrashes in Ethiopië en Indonesië. Het type toestel staat daarom nu al sinds half maart wereldwijd aan de grond. Mogelijk wordt het vliegverbod pas in 2020 opgeheven, zo werd onlangs bekend.