Duizenden Amazon-medewerkers leggen het werk neer tijdens de jaarlijkse zogenoemde 'Prime Day'-kortingsdagen op maandag en dinsdag. Ze protesteren tegen de volgens hen te lage lonen en slechte werkomstandigheden.

Het gaat om werknemers in magazijnen in Duitsland en de Verenigde Staten, die hier bestellingen van klanten voorbereiden. Door de stakingen wordt de pakketsortering belemmerd tijdens de kortingsperiode van 48 uur.

Medewerkers leggen het werk neer omdat ze naar eigen zeggen als machines worden behandeld, schrijft BBC maandag. Zo zou een sorteerder per uur ruim 330 producten te verwerken krijgen, en tellen werkdagen vaak zo'n tien uur.

In Duitsland gebruikt vakbond Verdi tijdens de acties de slogan "Geen korting op onze lonen". Verdi vertegenwoordigt meer dan tweeduizend werknemers bij zeven Amazon-magazijnen.

Ook in het Verenigd Koninkrijk dreigen stakingen. Vakbond GMB heeft hier bij verschillende magazijnen folders aan medewerkers uitgedeeld. Van andere magazijnen in het VK wordt al verwacht dat de komende dagen stakingen plaatsvinden.

Amazon: 'Wij bieden uitstekende salarissen'

In reactie op de acties stelt Amazon dat het goede arbeidsmogelijkheden biedt, met "uitstekende salarissen". De beloning komt volgens het bedrijf ver boven de betaling bij vergelijkbare banen.

Tijdens 'Prime Day' krijgen alleen Amazon Prime-abonnees korting op veel producten. Mensen met een abonnement betalen maandelijks een bedrag, waarvoor ze onder meer gratis snelle bezorging ontvangen en gebruik kunnen maken van bijvoorbeeld streamingdiensten.

Hoe Amazon een van de machtigste bedrijven ter wereld wordt
154
Hoe Amazon een van de machtigste bedrijven ter wereld wordt