De voorgestelde Amerikaanse importheffingen voor producten uit China zullen de concurrentiepositie van techgigant Apple schaden. Hierdoor zal de bijdrage van Apple aan de Amerikaanse economie minder worden, stelt het bedrijf donderdag in een brief aan de handelsvertegenwoordiger van de Verenigde Staten.

De Amerikaanse president Donald Trump wil importtarieven van 25 procent gaan heffen op Chinese producten ter waarde van 300 miljard dollar (265,8 miljard euro), indien de twee landen in de komende periode niet tot een handelsakkoord komen.

De importtarieven zouden Apple-producten als iPhones, iPads en Macs tot honderden dollars duurder maken. Apple waarschuwt dat concurrenten die niet zo sterk aanwezig zijn op de Amerikaanse markt zullen profiteren van de importheffingen van Trump.

De waarschuwing van Apple volgt na berichtgeving van het Japanse zakenblad Nikkei Asian Review op woensdag, waarin gesteld wordt dat Apple een gedeeltelijk vertrek uit China zou overwegen door het handelsconflict tussen de twee landen.

Het zakenblad schreef dat Apple tussen de 15 en 30 procent van hun Chinese productie zou willen verhuizen naar landen in Zuidoost-Azië. India en Vietnam zouden de grootste kanshebbers zijn, claimt het zakenblad.

Uitgebreid overleg' Trump en Xi voor G20-top

Woensdagochtend werd bekend dat de Chinese president Xi Jinping en Trump elkaar gaan ontmoeten voor de G20-top op 28 en 29 juni. Mogelijk is het doel van het gesprek om tot een handelsakkoord te komen.

In mei escaleerde het conflict weer, na een periode waarin de landen juist dichter bij een handelsakkoord leken te komen. De VS legde de schuld bij China: het land zou zich op het laatste moment niet aan beloftes hebben gehouden. Op de discussie volgde het over en weer invoeren van handelstarieven.

In mei verhoogde de VS eerst de importtarieven op 200 miljard dollar aan Chinese goederen, waarna China terugsloeg met invoertarieven op 60 miljard dollar aan Amerikaanse goederen.