Het aandeel van de zakelijke chatapp Slack is donderdag bij de beursgang met ruim 60 procent gestegen naar 41,68 dollar (36,19 euro). Het aandeel opende op 38,50 dollar, terwijl de richtprijs was vastgesteld op 26 dollar.

Slack Technologies, gevestigd in San Francisco, maakt een gelijknamig communicatieprogramma voor bedrijven. Werknemers van ondernemingen kunnen met de software van het programma met elkaar chatten en heeft bij sommige bedrijven e-mail vervangen. Het programma wordt gebruikt door 600.000 bedrijven.

Slack maakt gebruik van een zogeheten directe notering. Normaliter huren bedrijven die naar de beurs gaan zakenbankiers in die het bedrijf analyseren, waarderen en verkopen aan de markt. Die zakenbankiers peilen bijvoorbeeld ook bij grote investeerders in de markt wat voor vraag er is naar het aandeel.

Het bedrijf heeft besloten deze dure procedures achterwege te laten. De aandeelhouders van het bedrijf verkopen de aandelen direct op de beurs. De richtprijs was 26 dollar (23 euro) per stuk. Hiermee wordt het bedrijf gewaardeerd op 16 miljard dollar. Met de huidige koerssprong ligt de waarde van Slack rond de 24,5 miljard dollar.