Apple onderzoekt de mogelijkheden van een gedeeltelijk vertrek van de productie uit China. Dat schrijft het Japanse zakenblad Nikkei Asian Review woensdag. De techgigant zou een deel van de productie willen verplaatsen naar een ander land binnen Zuidoost-Azië.

Het zakenblad schrijft dat Apple tussen de 15 en 30 procent van hun Chinese productie zou willen verhuizen.

De landen die door Apple overwogen zouden worden, zijn Vietnam, India, Indonesië en Maleisië. Ook Mexico wordt genoemd als mogelijke productieplek. Volgens Nikkei Asian Review zouden Vietnam en India de favorieten zijn.

Reden voor de mogelijke verhuizing is het handelsconflict tussen China en de Verenigde Staten, schrijft Nikkei. De maker van onder meer de iPhone zou het te riskant vinden om te veel te leunen op productie in China.

'Uitgebreid overleg' Trump en Xi voor G20-top

Woensdagochtend werd bekend dat de Chinese president Xi Jinping en de Amerikaanse president Donald Trump elkaar gaan ontmoeten voor de G20-top op 28 en 29 juni. Mogelijk is het doel van het gesprek om tot een handelsakkoord te komen.

In mei escaleerde het conflict weer, na een periode waarin de landen juist dichter bij een handelsakkoord leken te komen. De VS legde de schuld bij China: het land zou zich op het laatste moment niet aan beloftes hebben gehouden. Op de discussie volgde het over en weer invoeren van handelstarieven.

In mei verhoogde de VS eerst de importtarieven op 200 miljard dollar (178 miljard euro) aan Chinese goederen, waarna China terugsloeg met invoertarieven op 60 miljard dollar aan Amerikaanse goederen.