De Canadese warenhuisketen Hudson's Bay verkoopt zijn Duitse activiteiten aan zijn Oostenrijkse branchegenoot Signa. In Nederland blijft Hudson's Bay actief, maar het verwacht wel te moeten bezuinigen.

Hudson's Bay Company (HBC), het moederbedrijf van de gelijknamige warenhuisketen, heeft de Europese activiteiten nu nog ondergebracht in een joint-venture met Signa, zo schrijft het in een statement.

De Duitse activiteiten neemt Signa nu dus over, terwijl HBC de Nederlandse tak volledig voor zijn rekening zal nemen. Signa betaalt daar 1,5 miljard Canadese dollar voor, wat neerkomt op ongeveer 1 miljard euro.

"HBC heeft een financieel adviseur aangetrokken om de opties te bekijken voor de Nederlandse tak, die niet volgens de verwachtingen presteert", aldus HBC. Het bedrijf zegt te verwachten dat het zal moeten bezuinigen, waarbij het sluiten van winkels een optie is.

Van de beurs

Het geld dat HBC ophaalt met de verkoop van de Europese activiteiten zal grotendeels gebruikt worden om het bedrijf van de beurs te halen in Toronto. Het bod bedraagt zo'n 1,74 miljard euro.

Volgens bestuursvoorzitter Richard Baker kan het bedrijf de "noemenswaardige uitdagingen, risico's en onzekerheden" waarmee het te maken heeft beter aan als het niet meer aan de beurs is genoteerd.

HBC verlegt de focus daarmee weer op Noord-Amerika, waar volgens het bedrijf de beste kansen op groei liggen.

Nog geen twee jaar in Nederland

Hudson's Bay kwam in 2017 naar Nederland en nam zijn intrede in enkele panden van het failliete V&D. De warenhuisketen kampt al sinds de opening met tegenvallende resultaten.

Eerder dit jaar deden er nog berichten de ronde dat het moederbedrijf zou overwegen de Nederlandse winkels failliet te laten verklaren.