De rechtbank van Amsterdam heeft Facebook en John de Mol opgeroepen in gesprek te gaan in de zaak rond nepadvertenties met de afbeelding en naam van De Mol.

De partijen hebben twee weken om er alsnog uit te komen. Als dat niet lukt, dan kan de rechter alsnog na twee weken een oordeel vellen.

Een woordvoerder van De Mol zei dat het nu afwachten is waar Facebook mee komt. De advocaten van Facebook wilden woensdag nog niet reageren.

De partijen stonden tegenover elkaar in de rechtbank nadat De Mol op nepadvertenties was gestuit met zijn naam en afbeeldingen van zichzelf. Via de advertenties worden particulieren verleid om geld over te maken naar oplichters.

De Mol probeerde de advertenties via Facebook offline te krijgen, maar liep naar eigen zeggen tegen een "muur van onwelwillendheid aan".

Consumenten leden 1,7 miljoen euro schade

Niet alleen De Mol, maar meerdere bekende mensen in binnen- en buitenland worden genoemd in de frauduleuze advertenties. Volgens de Fraudehelpdesk hebben consumenten 1,7 miljoen euro schade geleden door dergelijke nepadvertenties.

De Mol eist van Facebook dat het bedrijf de gegevens deelt van de persoon achter de advertenties en hij wil ook dat er een filter wordt ingesteld om nieuwe nepadvertenties te voorkomen. Volgens de advocaten van De Mol is Facebook nalatig in het opsporen en verwijderen van frauduleuze advertenties.

Rechterlijk bevel

De advocaten van Facebook zeiden in de rechtszaal dat het bedrijf de gegevens wel wil delen, maar alleen als daar een rechterlijk bevel voor is. Het bedrijf wil die afweging niet zelf maken.

Volgens Facebook kan er geen filter ingesteld worden. Een dergelijk filter zou veel meer berichten blokkeren dan alleen de nepadvertenties. De advocaat van het platform wijst op eventuele andere advertenties waar de naam van John de Mol in kan staan.

En als De Mol een filter krijgt, dan zullen ook anderen een filter willen, aldus de advocaat. "Dat zal een enorm beperkend effect hebben op het informatiegebruik van Facebook. Het zal leiden tot 'overblokkering'."