Het aandelenpakket van topman Elon Musk van Tesla is 4,9 miljard dollar (zo'n 4,4 miljard euro) minder waard geworden door de forse koersval van de fabrikant van elektrische auto's, schrijft financieel persbureau Bloomberg vrijdag. Zijn aandeel is nu nog 6,4 miljard dollar waard.

Het aandeel van Tesla beleeft de slechtste jaarstart in de geschiedenis van het bedrijf. Tot en met afgelopen donderdag heeft het aandeel 43 procent van de waarde ingeleverd. Analisten zijn steeds kritischer op de vraag van consumenten naar de elektrische auto.

Volgens Musk zelf is die vraag trouwens prima op orde. Hij vertelde vorige week in een gelekte e-mail aan zijn personeel dat Tesla dit kwartaal meer dan 90.700 auto's bij klanten gaat bezorgen, een record.

Door de koersval van Tesla is Musk gedaald van plaats 29 in de miljardairsindex van Bloomberg naar positie 46.

De vier grootste aandeelhouders van Tesla hebben gezamenlijk 7,8 miljard dollar in rook zien opgaan. Naast Musk zijn dat het Chinese technologiebedrijf Tencent Holdings, het Public Investment Fund (PIF) van Saoedi-Arabië en Oracle-oprichter Larry Ellison.

Autofabrikant schrijft weer rode cijfers

Tesla leed in het eerste kwartaal van dit jaar, na twee winstgevende kwartalen, een verlies van 700 miljoen dollar. Het bedrijf verwacht ook in het tweede kwartaal rode cijfers te schrijven.

Begin mei liet Tesla weten via een aandelenuitgifte en converteerbare obligaties 2 miljard dollar te willen gaan ophalen om nieuwe investeringen te doen. Musk steekt daarnaast 10 miljoen dollar van zijn eigen geld in de onderneming.

De automaker is van plan een 'gigafactory' te bouwen in China. Ook voor de verdere productie van Model Y, de nieuwe SUV van Tesla, is geld nodig.