Het Chinese techbedrijf Huawei lijkt flink last te krijgen van de Amerikaanse sancties. Volgens analisten kan het concern het aantal leveringen dit jaar met maximaal 25 procent zien dalen.

De VS voegde Huawei onlangs toe aan een lijst met bedrijven die beperkt worden in hun zakenrelaties met de VS. De spanningen tussen de twee landen zijn hiermee nog verder opgelopen.

China heeft al gedreigd met tegenmaatregelen, zonder specifiek te benoemen wat die inhouden. De negenhonderd bedrijven tellende groep is bang dat China stappen zal nemen die Amerikaanse bedrijven hard zullen raken.

Huawei is wat aantallen betreft de op een na grootste smartphonefabrikant ter wereld. Volgens analistenbureaus Fubon Research en Strategy Analytics zou het aantal leveringen dit jaar met 4 tot 24 procent kunnen dalen.

Veel experts verwachten dat het aantal leveringen de komende zes maanden zal afnemen, maar willen geen harde aantallen noemen.

Verdwijnen uit Europa

"Huawei kan compleet verdwijnen uit de West-Europese smartphonemarkt als het bedrijf geen toegang meer heeft tot Google", zegt Linda Sui van Strategy Analytics. Ze verwacht wel dat het bedrijf zal overleven dankzij de omvang van de Chinese markt.

Fubon Research voorspelde eerder dat Huawei in 2019 zo'n 258 miljoen smartphones zou verschepen, nu hanteert het analistenbureau een worstcasescenario van slechts 200 miljoen.