De meeste zonnecellen die Tesla maakt en inkoopt, worden in het buitenland verkocht en dus niet gebruikt voor speciale zonnedaken zoals oorspronkelijk de bedoeling was, meldt persbureau Reuters woensdag aan de hand van interne documenten van Elon Musks bedrijf.

Het zou duiden op problemen van Tesla op de zonnepanelenmarkt. Tesla koopt volgens een anonieme ingewijde slechts sporadisch zonnecellen in voor plaatsing op daken. Sinds eind februari zouden er slechts iets meer dan 21 zogenoemde Solar Roof-systemen zijn aangesloten.

In 2016 kocht het bedrijf de zonnepanelenfabrikant SolarCity voor 2,6 miljard dollar (2,3 miljard euro). Tesla deed dat samen met Panasonic. De beide bedrijven zouden cellen en modules produceren. Hierbij sloot Musks bedrijf een contract met Panasonic om langdurig cellen van Panasonic blijven kopen.

De rol van Tesla in de overname van SolarCity was controversieel, omdat Tesla-topman Musk voor de overname voorzitter was van de raad van bestuur van de zonnepanelenfabrikant. Ook was de neef van Musk topman bij SolarCity.