Automaker Tesla is van plan om 2 miljard dollar (zo'n 1,79 miljard euro) op te halen om zo nieuwe investeringen te kunnen doen. Ook steekt Tesla-topman Elon Musk 10 miljoen dollar van zijn eigen geld in het bedrijf.

Het bedrijf is van plan het geld op te halen via een aandelenuitgifte en converteerbare obligaties. Met het uitgeven van nieuwe aandelen hoopt Tesla 650 miljoen dollar op te halen, de overige 1,35 miljard met obligaties.

Bij de presentatie van de kwartaalcijfers vorige week hintte Musk al dat hij mogelijk meer geld zou ophalen. Tesla verloor in het eerste kwartaal ongeveer 700 miljoen dollar.

Volgens analisten is het geld hard nodig om zo te voldoen aan de geplande investeringen. Tesla is van plan om een nieuwe zogeheten 'Gigafactory' te bouwen in het Chinese Sjanghai. Ook heeft de automaker geld nodig voor de verdere productie van haar nieuwe SUV, de Model Y.

Op de beurs werd positief gereageerd op het besluit om meer geld op te halen. Het aandeel opende op Wall Street zo'n 4,3 procent hoger, maar is omstreeks 16.50 uur weer afgezwakt naar 2,7 procent.

De Tesla Model Y