De omzet en winst van Apple is in het tweede kwartaal gedaald ten opzichte van een jaar eerder. De kwartaalomzet kwam uit op 58 miljard dollar (omgerekend 51,7 miljard euro), een daling van 5,1 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar.

In de eerste drie maanden van dit jaar boekte Apple een nettowinst van ruim 11,5 miljard dollar. Dat is 2,3 miljard dollar minder dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar.

Apple verdiende vooral minder aan iPhone-verkopen. In het tweede kwartaal daalde de omzet daaruit van 37,6 miljard dollar in 2018 naar 31 miljard dollar dit jaar. Dat komt neer op een daling van 17,3 procent. Ook de inkomsten uit Mac-verkopen daalden licht.

De omzet uit andere Apple-producten, zoals de iPad en wearables, steeg wel. Apples tablet was goed voor bijna 4,9 miljard dollar aan omzet, 21,6 procent meer dan vorig jaar. De omzet uit diensten steeg met 16,2 procent naar bijna 11,5 miljard dollar.

Apple-directeur Tim Cook waarschuwde begin 2019 voor de eerste kwartaalcijfers van het boekjaar voor dalende omzetten als gevolg van tegenvallende iPhone-verkopen.