De boetes die de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in 2016 heeft opgelegd aan CoolCat en Bever zijn vernietigd, zo blijkt dinsdag uit een uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb).

CoolCat, Bever, Shoebaloo, Hipvoordeheb en Kiesdejuistesportbh kregen in 2016 boetes opgelegd voor het overtreden van regels rond de annulering van aankopen.

De bedrijven boden consumenten volgens de ACM onvoldoende informatie. Ook zouden ze soms de bezorgkosten niet hebben terugbetaald.

CoolCat, Bever en Shoebaloe gingen daartegen in beroep, omdat de bedrijven naar eigen zeggen zelf het slachtoffer waren van een ongelijke behandeling door de ACM. De rechtbank Rotterdam besloot eerder al de boetes voor overtreding van de informatieplicht te schrappen.

Het CBb concludeert nu dat de ACM geen wettelijke bevoegdheid had om op te treden tegen Bever en CoolCat. Nu zijn ook de boetes voor fouten bij de retourvergoeding geschrapt. De zaak van Shoebaloe loopt nog.

Veertig andere webwinkels waren wel gewaarschuwd

Veertig andere webwinkels waren door de toezichthouder gewaarschuwd na het overtreden van regels. Deze bedrijven konden hierdoor aanpassingen doen. De vijf beboete webwinkels kregen die kans echter niet.

"De ACM heeft intern en met de Consumentenbond afgesproken die individueel te beboeten. CoolCat en Bever werden als grote namen als voorbeeld gesteld voor de hele markt", licht CoolCat-advocaat Martijn van de Hel toe.

CoolCat en Bever kregen boetes van respectievelijk 220.000 euro en 198.000 euro opgelegd. Shoebaloo moet 72.000 euro betalen. In een eerdere uitspraak van de rechtbank Rotterdam zijn de boetes al verlaagd. Nu zijn de geldstraffen helemaal van tafel.

Ook Hipvoordeheb is in beroep gegaan, waarop de boete voor deze webwinkel is verlaagd van 50.000 euro naar 5.000 euro.

De uitspraak van het CBb is definitief.