Een groep franchisers van Intertoys gaat een kort geding aanspannen. Zij vinden het contract dat hun is aangeboden door het doorgestarte bedrijf "slecht en onevenwichtig", zo schrijft Het Financieele Dagblad (FD) dinsdag op basis van uitgelekte correspondentie die de krant in handen heeft.

Het nieuwe contract zou bovendien in strijd zijn met eerder gemaakte basisafspraken. De franchisers voelen zich gedwongen te tekenen, omdat ze anders afgesloten raken van de formule. Door naar de rechter te stappen, willen de franchisers onder andere afdwingen dat ze gebruik kunnen blijven maken van het IT-systeem van de speelgoedketen.

Intertoys werd afgelopen februari failliet verklaard. In maart werd bekend dat de keten werd overgenomen door de Portugese investeerder Green Swan. Individuele franchisers moeten een nieuw contract afsluiten voor hun winkel.

De nieuwe eigenaar maakte een aantal basisafspraken met de franchisers. Het contract dat vervolgens op tafel kwam, voldeed echter niet aan deze afspraken. Zo'n twintig franchisers zien het nieuwe contract dan ook niet zitten. Het is nog niet duidelijk of zij allemaal meedoen aan het kort geding.

Als de doorstart is afgerond, telt Intertoys nog ongeveer 130 eigen vestigingen en zo'n 100 franchisers, mits zij allemaal akkoord gaan. Vorige week liet het bedrijf weten al met dertig winkels nieuwe franchiseovereenkomsten te hebben gesloten.