Het aantal snoepwinkels in Nederland is sinds 2005 met een kwart afgenomen, meldt ABN AMRO woensdag. In Den Haag en Tilburg is zelfs sprake van een halvering, terwijl de winkels in Amsterdam en Rotterdam juist standhielden.

De afname zou samenhangen met de afgenomen suikerconsumptie van de consument. Dit zou weer komen door het negatieve beeld dat mensen van suiker hebben. De afgelopen tien jaar is de gemiddelde consument 10 procent minder suiker gaan eten.

De snoepverkopen groeiden de afgelopen vijf jaar dan ook nauwelijks. Uitzondering op die regel lijkt de verkoop van chocolade: die nam de afgelopen vijf jaar juist flink toe.

Volgens de onderzoekers komt dit door innovaties op het gebied van nieuwe ingrediënten, varianten met minder suiker, andere smaken, verpakkingen en labels zoals 'vegan' of 'biologisch'.

Sectoreconoom Nadia Menkveld van ABN AMRO: "Ook ethische aspecten, zoals fair trade en duurzaamheid, spelen voor de consument een steeds grotere rol. Chocoladeproducenten kunnen hierop inspelen door het inzichtelijk maken van de productieketen en het bieden van een eerlijke prijs, vooral aan cacaoboeren."