Apple en chipmaker Qualcomm hebben een schikking getroffen in hun langlopende rechtszaak omtrent royalty's voor het gebruik van Qualcomm-patenten. Dat hebben beide bedrijven dinsdagavond bekendgemaakt in een gezamenlijke verklaring.

Onderdeel van de schikking is dat Apple een onbekend bedrag aan Qualcomm betaalt, maar om welk bedrag het gaat, is niet bekend.

Daarnaast heeft Apple een zesjarig contract afgesloten om licenties voor patenten van Qualcomm te mogen gebruiken. Ook blijft Qualcomm voor meerdere jaren chips aan Apple leveren.

De kern van de langlopende rechtszaak tussen de twee bedrijven draaide om de prijs van licenties voor het gebruik van Qualcomm-technologieën. Volgens Apple maakte Qualcomm misbruik van zijn machtspositie door buitensporig veel royalty's te vragen.

De chipmaker verweet Apple vervolgens onder meer de fabrikanten van zijn toestellen te dwingen om die royalty's ook niet af te dragen. Qualcomm besloot vervolgens ook vier van die fabrikanten aan te klagen.

Het aandeel van Qualcomm op de beurs schoot in een half uur na de bekendmaking van de schikking met ruim 20 procent omhoog.