Luchtvaartconcern Air France-KLM gaat de situatie rondom de Nederlandse aankoop van een deel van het bedrijf "nauwgezet volgen", schrijft het bedrijf woensdagmiddag in een verklaring op de eigen website.

"De raad van bestuur gaat de gevolgen van de nieuwe deelnemer aan het concern, maar ook de werknemers en de organisatiestructuur nauwgezet volgen", schrijft de luchtvaartmaatschappij in de verklaring.

"Het bestuur gaat ervoor zorgen dat de stap geen negatieve gevolgen gaat hebben op de groep en haar bedrijven", stelt het bedrijf.

Eerder schreven persbureaus Reuters en AFP al op basis van een anonieme bron binnen het Franse ministerie van Financiën dat Frankrijk de stap van de Nederlandse Staat "onvriendelijk" vindt. Ook vroeg de Franse president Emmanuel Macron al om opheldering.

Vrijdagochtend om 8.00 uur ontmoet minister van Financiën Wopke Hoekstra zijn Franse ambtgenoot Bruno Le Maire in Parijs om over de situatie te praten, laat Le Maire weten op Twitter.

'Nederlandse Staat gedraagt zich als een activistische investeerder'

De bron van Reuters vergeleek de stap van de Nederlandse Staat woensdag met die van een activistische investeerder en zei dat de Nederlandse belastingbetaler geld gaat verliezen op de investering.

"De Nederlandse autoriteiten hebben al 70 miljoen euro verloren op hun investering. Het is hun probleem. Investeerders zijn volledig verbijsterd door de stap."

Bij de sluiting van de beurs was het aandeel van Air France-KLM 11,8 procent minder waard.

Staat nam belang van 12,68 procent in het bedrijf

Dinsdagavond maakte minister van Financiën Wopke Hoekstra bekend dat de Nederlandse Staat een belang van 12,68 procent had genomen in Air France-KLM.

"We willen een succesvolle onderneming waar alle belangen worden vertegenwoordigd", zei Hoekstra tijdens een ingelaste persconferentie.

Hoekstra: 'Aandeel Air France-KLM zorgt voor extra slot op de deur'
86
Hoekstra: 'Aandeel Air France-KLM zorgt voor extra slot op de deur'