Frankrijk vindt het belang dat de Nederlandse Staat in Air France-KLM heeft genomen "onvriendelijk", zegt een anonieme bron woensdagmiddag binnen het Franse ministerie van Financiën tegen persbureau Reuters. Ook AFP brengt het nieuws, maar noemt geen bronnen.

De bron van Reuters vergelijkt de stap van de Nederlandse Staat met die van een activistische investeerder en zegt dat de Nederlandse belastingbetaler geld gaat verliezen op de investering.

"De Nederlandse autoriteiten hebben al 70 miljoen euro verloren op hun investering. Het is hun probleem. Investeerders zijn volledig verbijsterd door de stap." Het aandeel van Air France-KLM verloor woensdag rond 14.30 uur 9,85 procent van zijn waarde.

Ook vraagt de Franse president Emmanuel Macron het Nederlandse kabinet om "opheldering" over de genomen stap. Minister van Financiën Wopke Hoekstra zal binnenkort zijn Franse ambtgenoot ontmoeten om over de kwestie te spreken.

Dinsdagavond maakte Hoekstra bekend dat de Nederlandse Staat een belang heeft genomen in Air France-KLM. In totaal bezit Nederland 12,68 procent van het luchtvaartconcern.

Hoekstra: 'Aandeel Air France-KLM zorgt voor extra slot op de deur'
86
Hoekstra: 'Aandeel Air France-KLM zorgt voor extra slot op de deur'