HEMA wil overstappen naar een andere cao voor het grootste deel van de werknemers. Zo moeten de kosten bij de winkelketen verder verlaagd worden, meldt het concern donderdag.

De huidige cao, die geldt voor de meeste werknemers van HEMA, loopt op 31 maart af.

Een woordvoerder zegt tegen NU.nl dat de kostenbesparing vooral moet komen uit lagere vergoedingen voor nieuwe medewerkers.

Het bedrijf heeft de intentie om ervoor te zorgen dat er onder de streep voor de huidige medewerkers niks verandert. Hiervoor denkt HEMA onder meer aan een persoonlijke toeslag.

"De kostenbesparing zit vooral in de toekomst", legt de woordvoerder uit. "Het heeft vooral te maken met HEMA klaarmaken voor een duurzame toekomst." Precieze cijfers over wat voor besparing de maatregel moet opleveren, worden niet gegeven.

Eerder al ontslagronde op het hoofdkantoor

Volgens HEMA worden de arbeidsvoorwaarden met de overstap naar de andere cao gemoderniseerd en gelijkgetrokken met andere winkelketens.

Het concern zegt binnenkort het overleg te starten om tot een nieuw arbeidsvoorwaardenpakket te komen. Uiteindelijk moeten onder meer de vakbonden namens het personeel akkoord gaan met een nieuwe cao.

Nadat investeerder Marcel Boekhoorn het concern vorig jaar overnam, is HEMA begonnen met kostenbesparingen. Zo werd in januari bekendgemaakt dat er 56 banen verdwijnen op het hoofdkantoor.