De iPhone 7 en de iPhone 8 worden vanaf donderdag weer verkocht in Duitsland, maar zijn nu exclusief voorzien van chips van Qualcomm, meldt The Wall Street Journal.

De iPhone 7 en 8 mochten sinds december vorig jaar niet meer in Duitsland verkocht worden. Chipfabrikant Qualcomm won toen een patentzaak tegen Apple.

Het gaat om iPhone-modellen die een combinatie gebruiken van een Intel-modemchip met onderdelen van Qorvo. Qorvo schendt volgens de Duitse rechtbank een patent over het besparen van batterijvermogen wanneer een telefoon draadloze signalen ontvangt of verstuurt.

Apple maakte tot 2016 exclusief gebruik van Qualcomm-modemchips. Sindsdien bevatten steeds meer iPhones chips van Intel. Vanaf dit jaar worden er geen nieuwe telefoons met een chip van Qualcomm gemaakt.

Als het bedrijf de iPhone 7 en 8 op de Duitse markt wil verkopen, dan heeft Apple nu "geen andere keuze" dan om alleen modellen met een Qualcomm-chip aan te bieden. Apple noemt het gedrag van Qualcomm in gesprek met Reuters "afpersing".