Prins Constantijn gaat nooit meer in een panel zitten zonder dat er minstens één vrouw in zit. Volgens hem is dat een goede manier om vooroordelen over vrouwelijke ondernemers weg te nemen, zegt hij woensdag in een interview met Het Financieele Dagblad (FD).

Constantijn werkt als start-upambassadeur voor belangenbehartiger StartupDelta, en probeert Nederlandse startende bedrijven te steunen door bijvoorbeeld beleidsaanpassingen te bewerkstelligen.

De prins vindt dat te veel start-ups alleen uit mannen bestaan en dat er te weinig oog is voor diversiteit. "Voor een investeerder moet het toch een rode vlag zijn als er alleen mannen in een managementteam zitten", stelt hij. Gebrek aan diversiteit is volgens hem slecht voor een bedrijf.

Volgens Constantijn is er bij investeerders nog altijd sprake van "onbewuste vooroordelen" over vrouwelijke ondernemers.

Merendeel investeringen gaat naar start-ups van mannen

Vorig jaar bleek uit een onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam dat het merendeel van de investeringsfondsen geld steekt in start-ups die door mannen worden geleid, terwijl maar 1,6 procent naar bedrijven van vrouwen gaat. Nederland loopt hierbij achter op andere landen.

Weinig diverse investeringsfondsen zijn eerder vooringenomen, verklaarden de onderzoekers. Investeerders kunnen hier iets aan doen, zegt Constantijn nu: "Je kunt bijvoorbeeld wegblijven uit een investeringscommissie waar geen vrouwen in zitten."