IKEA gaat van start met een experiment rond het leasen van meubels. Vanaf deze maand test de meubelgigant zijn nieuwe leaseconcept in Zwitserland, zegt CEO van Inter IKEA Torbjörn Lööf tegen de Britse zakenkrant Financial Times (FT).

Klanten kunnen verschillende soorten meubels leasen. Als de leaseperiode voorbij is, kunnen ze het meubelstuk terugbrengen en iets nieuws meenemen, aldus FT. Volgens Lööf worden de teruggebrachte meubelstukken vervolgens opgeknapt en verkocht.

In de proefperiode wordt in eerste instantie kantoormeubilair aan zakelijke klanten verhuurd. Maar IKEA denkt dat ook keukens geschikt zouden zijn voor de verhuur. "Je zou kunnen zeggen dat leasen een manier is om een keuken te financieren", zegt Lööf.

De Zweedse meubelketen is bezig zijn businessmodel te veranderen. Zo heeft IKEA naast zijn grote warenhuizen ook kleinere winkels in stadscentra en pop-upwinkels geopend.

Ook wil het bedrijf meer inzetten op het hergebruik van meubels en vervangende onderdelen gaan verkopen voor meubels die uit het assortiment zijn.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief