
Rechter: Bezorgers Deliveroo zijn geen zzp'ers maar schijnzelfstandigen
Deliveroo heeft verklaard in beroep te gaan tegen de uitspraak.
Vakbond FNV spande twee zaken aan tegen het bezorgbedrijf, over de vraag of er sprake is van een arbeidsovereenkomst en of het bezorgwerk onder een cao moet vallen. De vakbond kreeg in beide zaken gelijk van de kantonrechter.
Deliveroo moet de cao met terugwerkende kracht toepassen en bezorgers kunnen nu aanspraak maken op een dienstverband.
De Tweede Kamer wil nu van minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) weten wat de mogelijke gevolgen kunnen zijn van de uitspraak. Een brede meerderheid steunde het verzoek voor een debat van PvdA'er Gijs van Dijk, die sprak van een "mooie dag" bij de strijd tegen schijnzelfstandigheid.
Sprake van gezagsverhouding tussen bedrijf en bezorger
De rechter stelt onder meer dat het maar de vraag is of een bezorger wel volledig vrij is in het indelen van een werkdag. Een bezorger maakt namelijk bijvoorbeeld meer kans op een opdracht door zich vooraf voor een tijdvak beschikbaar stellen.
Verder is er nog steeds sprake van een "gezagsverhouding" tussen het bedrijf en de bezorger. De overeenkomst die bezorgers tekenen is een standaardcontract dat eenzijdig door Deliveroo is opgesteld en waarover niet wordt onderhandeld.
Ook de vaststelling van de beloning schiet volgens de rechter tekort: "In de systematiek zit weinig tot geen ruimte voor onderhandeling over het tarief. Dat over de prijzen feitelijk wordt onderhandeld is ook niet gesteld."
Van werknemer naar 'ondernemer met vrijheid'
Begin 2018 besloot Deliveroo om de arbeidsovereenkomsten van bezorgers om te zetten in 'partnerovereenkomsten als zelfstandig ondernemer'. Hiermee werden de bezorgers zzp'ers, wat volgens het bedrijf voor meer vrijheid om het werk en de werkdagen zelf in te vullen zou zorgen.
FNV kwam tegen de wijziging in verzet, en stelde dat er sprake was van een verkapt dienstverband.
In juli 2018 verloor Deliveroo-koerier Sytze Ferwerda zijn zaak tegen het bedrijf nog. Ook hij kwam in opstand omdat hij vond dat er sprake was van schijnzelfstandigheid. Daar was volgens de rechter geen sprake van, omdat koeriers voor andere bedrijven mogen werken en hun eigen schema bepalen.
NUjij: Uitgelichte reacties