Vliegtuigmaker Boeing heeft het voorbije jaar wederom een recordaantal commerciële vliegtuigen afgeleverd. In 2018 kwamen in totaal 806 toestellen uit de Boeing-fabriek, tegen 763 vliegtuigen een jaar eerder.

Tegelijkertijd groeide het orderboek met netto 893 bestellingen tot bijna 5.900 stuks.

Volgens Boeing deden vooral de kleinere 737 en de Dreamliner het erg goed. Boeing verhoogde de productie van de 737 halverwege het jaar naar 52 toestellen per maand. In totaal werden 580 toestellen van dit type geleverd. Van de Dreamliner rolden er het afgelopen jaar 145 stuks uit de fabriek.

Met alle nieuwe bestellingen is in totaal bijna 144 miljard dollar gemoeid. Boeing heeft door al die orders nog voor ongeveer zeven jaar werk.

Boeing ziet de toekomst zonnig in. Het bedrijf spreekt van een sterke wereldwijde vraag en voorziet een verdubbeling van de vloot commerciële vliegtuigen in twintig jaar tijd.

Rivaal Airbus komt later deze week met verkoopcijfers. De Europese vliegtuigmaker zal naar verwachting 800 vliegtuigen hebben afgeleverd. Daarmee zou Airbus nipt aan de eigen doelstelling hebben voldaan.

Airbus schroefde eerder zijn productiedoel van 820 vliegtuigleveringen voor heel 2018 terug door problemen bij motorenleverancier Rolls-Royce.

Wil jij elke zaterdag het beste van de economie- en techredactie in je mailbox? Abonneer je dan nu op onze Zaken van Morgen-nieuwsbrief!