De vijfhonderd rijkste mensen op aarde verloren dit jaar gezamenlijk 451 miljard dollar. Dat komt voornamelijk door de dalende beurskoersen, want bedrijven deden het nog uitstekend, becijfert persbureau Bloomberg.

Vorig jaar kregen de vijfhonderd rijksten er nog meer dan 1 biljoen dollar bij.

Amazon-oprichter Jeff Bezos is de rijkste man ter wereld. Zijn vermogen nam met 24 miljard dollar toe tot 123 miljard dollar. Toch had ook Bezos last van dalende beurskoersen. In september was hij nog 45 miljard dollar meer waard.

Alle Amerikaanse miljardairs leverden gezamenlijk 76 miljard dollar in. Facebook-topman Mark Zuckerberg alleen al zag zijn vermogen met 20 miljard dollar slinken en moet het nu met 53 miljard dollar doen. Chinese miljardairs verloren samen net geen 76 miljard dollar.

Tsjechische premier valt van de lijst

Vijftig mensen verdwenen uit de lijst, onder wie de Tsjechische premier Andrej Babis. Ook de Russische aluminiumtycoon Oleg Deripaska verliet de lijst. Zijn bedrijf Rusal verloor veel waarde als gevolg van Amerikaanse sancties.

Dertien miljardairs overleden in 2018. Dat gold onder meer voor Microsoft-medeoprichter Paul Allen en Vichai Srivaddhanaprabha. De eigenaar van voetbalclub Leicester City kwam om bij een helikopterongeluk.

Nieuwe namen uit de gamewereld

Nieuwe namen op de lijst komen onder meer uit de gamewereld. Tim Sweeney profiteerde van het succes van het computerspel Fortnite en is nu 7,2 miljard dollar waard. Denise Coates, de Britse oprichter van bookmaker Bet365, is ook nieuw met een vermogen van 4,1 miljard dollar.

Nederlanders op de lijst zijn Heineken-erfgenaam Charlene de Carvalho-Heineken, die 13,8 miljard waard dollar is, en Randstad-oprichter Frits Goldschmeding met een vermogen van 3,8 miljard dollar.