Elon Musk roept de rechter op om de lasterzaak te schrappen die tegen hem is aangespannen, omdat zijn uitlatingen onder de vrijheid van meningsuiting zouden vallen. De CEO van onder meer Tesla werd aangeklaagd door een duiker die hij had uitgemaakt voor pedofiel.

Musks advocaten verdedigden hem woensdag aan de rechtbank. Diens uitlatingen zouden duidelijk "over de top" zijn, en deel van een "schoolpleinruzie op sociale media", aldus de raadsmensen.

Op sociale media zouden mensen bovendien verwachten om meningen te lezen in plaats van feiten, waarmee niemand volgens de advocaten redelijkerwijs zou aannemen dat de uitspraken van Musk op waarheid gebaseerd waren.

Britse duiker Vernon Unsworth diende eind september zijn aanklacht in. Unsworth was betrokken bij de redding van een groep kinderen uit een grot in Thailand.

Duiker noemde actie van Musk 'PR-stunt'

Musk bood destijds een miniduikboot aan voor de reddingsoperatie. Unsworth zei vervolgens tegen CNN dat de inzet van zo'n machine geen enkel nut zou hebben. Hij noemde het aanbod van Musk een "pr-stunt".

Na de gelukte reddingspoging van Unsworth noemde Musk hem op sociale media een pedofiel. Vervolgens schreef Musk, na een publiek excuus, nog dat Unsworth nader onderzocht moest worden, en dat de media moesten "stoppen kinderverkrachters te verdedigen".

Een van Unsworths advocaten liet donderdag weten dat hij het verweer van Musk afwijst. Als het verweer zou worden geaccepteerd, zouden volgens de advocaat alle zaken over laster en reputatieschade op losse schroeven komen te staan.