De Duitse deelstaat Baden-Württemberg klaagt Volkswagen aan vanwege het emissieschandaal waar het automerk bij betrokken is. Onder meer de politie kocht dieselwagens die veel minder milieuvriendelijk bleken te zijn dan de fabrikant aanvankelijk deed voorkomen.

Een woordvoerder van het ministerie van Financiën van de deelstaat noemt het in de Frankfurter Allgemeine Zeitung de "budgetaire plicht" van de deelstaat om de automaker aan te klagen voor de geleden schade.

De deelstaat probeerde al eerder een schikking met Volkswagen te treffen, maar de deadline daarvoor is inmiddels verstreken. Baden-Württemberg wil de claim voor het einde van het jaar indienen.

Motoren van Volkswagen waren voorzien van software die ervoor zorgde dat de wagens in tests veel schoner waren dan bij normaal gebruik. Volkswagen heeft al meerdere boetes moeten betalen en heeft met verschillende partijen schikkingen getroffen. De automaker is hier inmiddels al miljarden euro's aan kwijt.

Een woordvoerder van Volkswagen zegt niet van de aanklacht van de deelstaat te weten. Wel laat hij aan Duitse media weten dat het concern geen schadevergoeding wil betalen, omdat de auto's in kwestie veilig waren en de weg op konden.

Ook deelstaat Noordrijn-Westfalen zou plannen hebben om de autoproducent aan te klagen. Ook deze deelstaat heeft een aanzienlijk aantal Volkswagen-auto's.