ING negeerde meerdere waarschuwingen voor een megaboete voor de witwasaffaire binnen de bank, blijkt vrijdag uit een reconstructie van Het Financieele Dagblad (FD), die zaterdag verschijnt.

Ondanks de waarschuwingen verhoogde de bank het salaris van topman Ralph Hamers met 50 procent. De salarisverhoging van Hamers werd na vijf dagen (politiek) tumult teruggedraaid.

Het FD schrijft dat ING de eerste waarschuwing in de zomer van 2017 kreeg. Toenmalig president-commissaris Jeroen van der Veer werd toen al op de dreigende boete gewezen door het Openbaar Ministerie (OM) en de FIOD.

In september kocht de bank voor 775 miljoen euro een strafvervolging af voor tekortschietende controle op witwassen en corruptie. ING deed hier tussen 2010 en 2016 structureel te weinig aan.

OM waarschuwde voor boete van 1,7 miljard euro

De zakenkrant meldt dat de bank volgens het OM een boete boven het hoofd hing van 1,7 miljard euro. Dat komt neer op 10 procent van de omzet van de financiële instelling.

Het OM zou volgens het FD reeds in februari 2017 ING-CEO Hamers en de inmiddels opgestapte CFO Koos Timmermans gewaarschuwd hebben voor dubieuze betalingen. Het dagblad noemt onder meer het Russische telecombedrijf Vimpelcom, dat betalingen via de bank deed.

Bewijs in februari gepresenteerd, maar ING rekende niet op boete

Op 21 februari van dit jaar kreeg de ING-top het bewijs in de witwaszaak gepresenteerd door het OM. De bank kreeg toen wederom de waarschuwing dat de tekortschietende controles op witwassen konden leiden tot een boete van 10 procent van de omzet.

Ondanks de waarschuwingen ging de ING er volgens het FD niet van uit de megaboete daadwerkelijk te krijgen. Uit intern onderzoek van de bank bleek namelijk dat geen enkele ING-medewerker actief had deelgenomen aan witwassen of omkoping. Zij zagen het gebrek aan controles vooral een technische kwestie, schrijft het dagblad.

Wil jij elke zaterdag het beste van de economie- en techredactie in je mailbox? Abonneer je dan nu op onze Zaken van Morgen-nieuwsbrief!