Dienstverlener aan de olie-, gas-, chemie- en energiesector Stork zet het mes in zijn personeelsbestand. Daarbij gaat zo'n 10 procent van de Nederlandse arbeidsplaatsen verloren.

Stork heeft in Nederland zo'n drieduizend werknemers. Een woordvoerder meldt aan NU.nl dat daarmee 300 banen in de gevarenzone komen. Het bedrijf probeert de betreffende werknemers op andere posities in te zetten, waarmee de verwachting uiteindelijk op zo'n 250 ontslagen komt.

Het bedrijf voert een reorganisatie door, omdat de resultaten in Nederland de afgelopen jaren tegenvielen. In het buitenland staan er nog eens vijftienduizend mensen op de loonlijst bij Stork.

Stork heeft eerder een sociaal plan opgesteld, dat zal gelden voor de ontslagen personeelsleden. De onderneming benadrukt ondanks de reorganisatie een "veilige, kwalitatief hoogwaardige en efficiënte manier van werken" voor te staan.

De geschiedenis van Stork voert terug naar 1827, toen de Nederlandse Fabriek van Werktuigen en Spoorwegmaterieel, kortweg Werkspoor, werd opgericht. Tussen 2008 en 2015 viel het concern in verschillende stukken uiteen. Eind 2015 werd het restant overgenomen door het Amerikaanse industrieconcern Fluor.

Wil jij elke zaterdag het beste van de economie- en techredactie in je mailbox? Abonneer je dan nu op onze Zaken van Morgen-nieuwsbrief!