Ryanair komt onder druk te staan om passagiers toch te compenseren voor de pilotenstakingen van deze zomer. Zo is de Britse toezichthouder voor de luchtvaart een zaak gestart tegen het concern en heeft de Consumentenbond in Nederland een klacht ingediend bij de toezichthouder. 

De Consumentenbond meldt woensdag naar de Nederlandse toezichthouder te stappen omdat Ryanair al langer weigert in te gaan op eisen van de consumentenclub. De Consumentenbond heeft een handhavingsverzoek ingediend bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

"In alles laat Ryanair doorklinken zich niets aan te trekken van de wet en van zijn klanten", zegt Bart Combée, directeur van de Consumentenbond.

"Ryanair claimt dat er sprake is van overmacht, waardoor ze gedupeerde reizigers niet hoeven te compenseren. Maar het Europese Hof van Justitie is duidelijk: stakingen onder eigen personeel vallen in principe niet onder overmacht." 

Verder maakte de Civil Aviation Authority (CAA), de Britse toezichthouder voor de luchtvaart, woensdag bekend op te gaan komen voor reizigers die recht hebben op compensatie.

Ryanair houdt de boot af

Volgens Ryanair hoeft de maatschappij niet te betalen, omdat het ging om bijzondere omstandigheden. Het concern verwijst naar eerdere uitspraken van rechtbanken in Duitsland, Spanje en Italië, die dat zouden bevestigen. 

Ryanair moest deze zomer honderden vluchten annuleren vanwege stakingen in heel Europa. Eind september werden nog eens 190 vluchten geschrapt door pilotenstakingen. Enkele tienduizenden reizigers hadden hier last van.

Volgens Europese regels kunnen reizigers aanspraak maken op een vergoeding tot 600 euro, afhankelijk van de vliegafstand en de duur van de vertraging.

Voor ruim 1,3 miljoen aan claims

Begin oktober meldde claimorganisatie EUclaim dat klanten van het concern al voor 1,3 miljoen euro aan claims hadden ingediend vanwege de stakingen bij Ryanair.

De luchtvaartmaatschappij heeft dit jaar met meerdere partijen een confrontatie gehad. In Nederland moest de rechter eraan te pas komen om te voorkomen dat Ryanair enkele piloten dwong om te verhuizen naar een ander land.

Een maand geleden nam de Franse overheid een vliegtuig in beslag, omdat Ryanair geen subsidie wilde terugbetalen. Uiteindelijk maakte Ryanair 525.000 euro over om het toestel terug te krijgen.