Het patent van het bestverkochte medicijn ter wereld is in oktober verlopen. De prijzenslag die hierdoor tussen de vijf grote farmabedrijven is losgebarsten, kan het Nederlandse zorgstelsel naar schatting een kostenbesparing van 184 miljoen euro opleveren, schrijft Het Financieele Dagblad (FD) woensdag.

De prijs van Humira, een middel tegen reuma, wordt volgens bronnen door Amerikaanse producent AbbVie met maar liefst 80 procent omlaag gebracht. Dit omdat nu ook andere farmaceuten eigen varianten van het middel mogen maken en verkopen.

"We horen zelfs berichten over kortingen van 85 procent", vertelt Dennis Verschuren van zorgverzekeraar VGZ aan de krant. Farmabedrijf AbbVie bevestigt dit niet officieel, maar meldt wel "heel erg concurrerend" te handelen.

Humira is ook in Nederland het bestverkochte medicijn. Het leverde het bedrijf hier tot het verlopen van het patent jaarlijks 230 miljoen euro op. Volgens het FD zou een korting van 80 procent Nederlandse ziekenhuizen op jaarbasis 184 miljoen euro opleveren.

Omdat de kortingen zo hoog zijn, zou de productie van het medicijn niet door elk farmaconcern worden omarmd. Grote bedrijven Amgen, Biogen, Novartis/Sandoz en Mylan bieden het aan, maar Boehringer Ingelheim heeft besloten dat in ieder geval in Nederland niet te doen.

Zorgverzekeraars reageren verheugd op de prijsverlaging. Wel signaleren Menzis en VGZ dat er een risico is dat de concurrentie ermee uit de markt wordt geprijsd. AbbVie zou dan later weer de monopolist kunnen worden en prijzen opnieuw kunnen verhogen.

In Nederland gebruiken tienduizenden reumapatiënten Humira. De meesten van hen hebben jaarlijks 26 injecties nodig, die per stuk 570 euro kosten.

Wil jij elke zaterdag het beste van de economie- en techredactie in je mailbox? Abonneer je dan nu op onze Zaken van Morgen-nieuwsbrief!