De Amerikaanse chipfabrikant Qualcomm ziet geen heil meer in een overname van zijn Nederlandse branchegenoot NXP, maakt het bedrijf maandag bekend. China liet dit weekend juist weten een eventuele overname alsnog goed te keuren.

"Hoewel we met genoegen hoorden over de opmerkingen van president Trump  (Amerikaanse president Donald Trump, red.) en president Xi (Chinese president Xi Jinping, red.) over de eerder voorgestelde overname van NXP door Qualcomm, is de deadline voor die transactie verlopen", aldus het bedrijf. "Qualcomm beschouwt de kwestie als afgedaan"

De overnamedeal tussen Qualcomm en NXP ter waarde van 44 miljard dollar ketste eerder dit jaar af, omdat China niet tijdig toestemming verleende.

Qualcomm trok zijn overnamebod terug toen een deadline verliep en niet alle goedkeuringen binnen waren. De Amerikaanse chipmaker moest daardoor een zogeheten 'break-upfee' van 2 miljard dollar aan NXP betalen.

Wil jij elke zaterdag het beste van de economie- en techredactie in je mailbox? Abonneer je dan nu op onze Zaken van Morgen-nieuwsbrief!