De totale schuld van de failliete ziekenhuisgroep MC IJsselmeerziekenhuizen bedraagt ruim 50 miljoen euro. ING Bank lijkt met 20,4 miljoen euro de grootste schuldeiser.

Een groep van 524 schuldeisers heeft zich gemeld, naast de bank en Stichting Waarborgfonds de Zorg, schrijft Omroep Flevoland donderdag op basis van het eerste faillissementsverslag dat aan de rechtbank is aangeboden. Bij die laatste partij staan de ziekenhuizen voor 5,1 miljoen euro in het krijt.

In het verslag wordt de combinatie van lage tarieven die met zorgverzekeraars zijn afgesproken en hoge kosten voor kwaliteitsverbeteringen genoemd als oorzaak van het faillissement.

Verder blijkt dat er voor het faillissement 1.056 mensen bij de ziekenhuisgroep in dienst waren.

Faillissement en doorstart

De MC IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad, Dronten en Emmeloord werden op 25 oktober door de rechtbank failliet verklaard, tegelijkertijd met het MC Slotervaart in het Amsterdamse stadsdeel Slotervaart. Dit gebeurde na jarenlange financiële problemen.

Vorige week bereikten de curatoren van MC IJsselmeerziekenhuizen een akkoord met het ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk over een doorstart van de zorgactiviteiten in Lelystad en Dronten.